خرو پف

زمانی که جریان هوا به آرامی از بافتهای گلو عبور میکند موجب ارتعاش این بافتها در زمان نفس کشیدن شده و صداهای ناخوشایند و خرخر مانندی را ایجاد میکند که خروپف نامیده میشود. خروپف یک مساله نسبتا شایع است . بیش از3/1 افراد بالغ در برخی شب ها خروپف میکنند. مشکل خروپف کردن در آقایان و اشخاص چاق شایع تر می باشد و معمولاً با بالا رفتن سن بدتر می شود .


زمانی که جریان هوا به آرامی از بافتهای گلو عبور میکند موجب ارتعاش این بافتها در زمان نفس کشیدن شده و صداهای ناخوشایند و خرخر مانندی را ایجاد میکند که خروپف نامیده میشود. خروپف یک مساله نسبتا شایع است . بیش از3/1 افراد بالغ در برخی شب ها خروپف میکنند. مشکل خروپف کردن در آقایان و اشخاص چاق شایع تر می باشد و معمولاً با بالا رفتن سن بدتر می شود .
 دلایل خروپف کردن چیست ؟
اصوات پر سروصدای خروپف کردن هنگامی رخ می دهند که انسدادی در جریان آزاد هوا در راه های هوایی پشت دهان و بینی وجود دارد . این قسمت از راه هوایی قابلیت مسدود شدن دارد ( در جایی که زبان و قسمت بالای گلو در تماس با کام نرم و زبان کوچک هستند )‌. خروپف هنگامی اتفاق می افتد که این اعضاء به یکدیگر برخورد می کنند و درهنگام نفس کشیدن می لرزند .
افرادی که خروپف می کنند ممکن است یکی از مشکلات زمینه ای زیر را داشته باشند :
 قدرت انقباضی ضعیف ماهیچه ها در زبان و گلو
هنگامی که ماهیچه ها در اثر مصرف الکل یا داروهای خواب آور بیش از حد شل شده باشند زبان به عقب و داخل راه هوا می افتد یا این که ماهیچه های گلو از اطراف به داخل راه هوایی کشیده می شوند . این وضعیت همچنین می تواند در طول خواب عمیق نیز اتفاق بیفتد .
 بزرگی بیش از حد بافت گلو
کودکان با لوزه های بزرگ اغلب خروپف می کنند . افراد چاق نیز دارای بافت گردنی حجیمی هستند . کیستها یا تومورها نیز می توانند باعث بافت گردن حجیم بشوند ، اما نادر هستند .
 کام نرم طویل و یا زبان کوچک
وجود یک کام طویل سبب باریکی سوراخ بینی به گلو می شود . بافت کامی که آویزان می باشد همانند یک دریچه لرزشی پرسروصدا در طول تنفسی آرام عمل می کند . در صورت وجود زبان کوچک طویل مشکلات بیشتری ایجاد می شود .
 راه های هوای بینی مسدود شده
در یک بینی گرفته یا کیپ شده برای کشیدن هوا به داخل نیاز به تلاش بیشتری می باشد . این حالت یک مکش شدید در گلو ایجاد می کند و بافت نرم گلو را به هم می چسباند و باعث خروپف می شود . بنابراین خروپف اغلب فقط در زمان فصل تب یونجه یا سرماخوردگی یا عفونت سینوسی رخ می دهد .
همچنین بدشکلی بینی یا دیواره بینی از قبیل انحراف تیغه بینی ( تغییر شکل دیواره ای که یک سوراخ بینی را از دیگری جدا می کند ) می تواند باعث چنین انسدادی بشود .
 آیا خروپف کردن مضر است ؟
از لحاظ اجتماعی بلی ! هنگامی که خروپف کردن موضوعی برای تمسخر شخص شده و باعث بی خوابی شبانه و ناراحتی دیگران می شود مضر است .
از لحاظ پزشکی بلی ! الگوهای خواب را مختل کرده و فرد خروپف کننده را از استراحت مناسب محروم می سازد . هنگامی که خروپف کردن شدید می باشد می تواند باعث مشکلات طولانی مدت و مضر سلامتی مانند وقفه تنفس انسدادی در هنگام خواب شود .

 وقفه تنفسی در هنگام خواب
هنگامی که در طول خروپف کردن بلند بطور مکرر تنفس قطع می شود به آن وقفه تنفس انسدادی در هنگام خواب گفته می شود . موارد شدید هر یک بیش از ۱۰ ثانیه طول کشیده و در هر ساعت بیش از هفت بار رخ می دهند . بیماران دچار وقفه تنفس ممکن است هر شب ۳۰ تا ۳۰۰ بار چنین وضعیتی را تجربه کنند . این وضعیت سطح اکسیژن خون را کاهش داده و باعث ایجاد مشکل در عملکرد قلب می شود .
تأثیر فوری وقفه تنفسی خواب این است که خروپف کننده خواب سبکی خواهد داشت و ماهیچه های خود را سفت نگه می دارد تا هوا به ریه ها جریان داشته باشد . بدلیل اینکه خروپف کننده نمی تواند بخوبی استراحت نماید ، ممکن است در طول روز خواب آلود باشد که انجام کار او مختل می شود و او در هنگام رانندگی یا استفاده از تجهیزات صنعتی در معرض خطر می باشد . اگر این اختلال سالهای زیادی ادامه داشته باشد ، ممکن است فشار خون بالا و بزرگی حجم قلب رخ دهد .

 تشخیص آپنه (قطع تنفس)انسدادی خواب یا OSAS بر چه اساسی صورت می گیرد؟
لازم است متخصصین شرح دقیق مشکلات طبی شما را بدانند. آنها با سایر اعضای خانواده نیز مصاحبه خواهند کرد تا عادات خواب و بیداری شما را جویا شوند و در صورت نیاز خواب شما را در یک مرکز تخصصی خواب بررسی خواهند نمود. آزمایش خواب نگاری شبانه (پلی سومنوگرافی) نشان خواهد داد که شما مبتلا بهOSAS هستید یا خیر و درمان مؤثر کدام است.
در شب آزمایش، حدود 2 ساعت قبل از خواب باید در کلینیک حضور یابید. تکنسین ها الکترودها را در نقاط مختلف بدن شما نصب می کنند تا امواج مغزی، فعالیت ماهیچه ای، حرکات پاها و بازوها، ریتم قلبی و سایر کارکردهای بدن را در طی خواب ثبت نمایند. دستگاهFLOW در مدخل بینی یا دهان شما قرار داده می شود تا میزان هوای ورودی و خروجی ریه ها اندازه گیری گردد. این آزمایشات نشان میدهند که آیا در حین خواب مشکلات تنفسی وجود دارد یا خیر و اگر وجود دارد در چه مواقعی رخ میدهد. نوارهایی کشی در سینه و شکم قرار داده می شود تا میزان تلاش برای تنفس ثبت گردد. همچنین وسیله کوچکی به لاله گوش یا انگشت وصل می شود تا میزان اکسیژن خون مشخص گردد. هیچ سوزنی در بدن فرو برده نمی شود. و شما در طی آزمایش کاملا" راحت خواهید بود. گاهی لازم است الگوی خواب در طی روز نیز از طریق چرت زدنهای هر دو ساعت یک بار، بررسی گردد. این آزمایش کهMSLT نامیده می شود میزان خواب آلودگی روزانه را نشان میدهد و در تشخیص سایر علل خواب آلودگی روزانه نظیر نارکولپسی نیز مفید است.
درمان OSAS با فشار مثبت راه هواییPAP :
مؤ ثرترین درمان در موارد متوسط تا شدیدOSAS می باشد. در این روش، در طی خواب ماسک سبکی بر روی بینی قرار داده می شود که از طریق لوله ای بلند به یک پمپ کوچک هوا متصل است. بوسیله این دستگاه هوا با فشار ملایمی که توسط متخصص تنظیم می گردد، وارد بینی و گلو می شود. از طریق این فشار، معبر هوا باز مانده و تنفس و خواب طبیعی می گردد. اکثر افرادی که این دستگاه را امتحان می نمایند به راحتی می توانند آن را در طی شب بکار گیرند ولی برای عده قلیلی تحمل آن کمی دشوار است. شایعترین مشکلات استفاده ازPAP عبارتند از:

- گرفتگی و احتقان بینی
- خشکی دهان یا بینی
- خروج هوا از اطراف ماسک
- خشکی، قرمزی و درد چشمها
- التهاب پوست ناشی از تماس با ماسک
- احساس بیش از حد بودن فشار هوا
اگر شما هر کدام از موارد فوق را تجربه کردید حتما" پزشک معا لجتان را مطلع سازید. راههای ساده ای برای برطرف کردن این مشکلات وجود دارد بطوریکه بتوانید به راحتی دستگاهPAP را مورد استفاده قرار دهید.
سایر درمانها:
درمانهای متعدد دیگری نظیر وسایلی که در دهان گذارده می شوند، جراحیهای مختلف وجود دارد که فقط در موارد خاصی ازOSAS استفاده می شود. به عنوان نمونه در موارد بسیار خفیف OSAS برخی داروها مفید هستند. اگر معبر هوا مشکلات فیزیکی و ساختمانی داشته باشد شاید با جراحی بتوان آن را برطرف نمود و در موارد بسیار شدیدOSAS که با PAP درمان نشده اند جراحی های وسیع تری در ناحیه گلو و کام انجام می گیرد.

پیگیری درمان:
درمان موفق OSAS سلامتی و کیفیت زندگی شما را ارتقا می بخشد. درمان دراز مدت نیاز مند تعامل مستمر بین شما و پزشکتان است. شما باید مراجعاتی منظم به پزشک معالجتان داشته باشید. OSAS با افزایش سن ممکن است بهتر یا بدتر گردد، تغییرات وزنی شدت آن را تحت تأ ثیر قرار خواهد داد، اگر اختلال با جراحی درمان شده باشد شاید در آینده بازگشت نماید. بنابر این پزشکتان باید بطور منظم، روند درمان را ارزیابی نماید. اگر قصد دارید از دستگاه PAP استفاده نمایید اولین مراجعه به پزشک باید مدت کوتاهی پس از شروع استفاده از دستگا ه در منزل صورت گیرد تا اطمینان حاصل شود که شروع درمان موفقیت آمیز بوده است. پیگیری های بعدی درمانی به تداوم این موفقیت کمک خواهند نمود.

خوددرمانی در خروپف کننده های ضعیف :
بزرگسالانی که از خروپف خفیف یا گاه و بی گاه رنج می برند باید از نکات درمانی زیر پیروی کنند :
شیوه زندگی ورزشی و سالم داشته باشید تا قدرت انقباضی ماهیچه هایتان افزایش یافته و وزنتان کاهش یابد .
قبل از خواب از مصرف آرام بخشها ، قرصهای خواب آور و آنتی هیستامین ها پرهیز کنید .
حداقل چهارساعت قبل از استراحت ( در حالت دراز کش ) از الکل و سه ساعت قبل از غذای سنگین پرهیز کنید .
الگوهای منظم خواب داشته باشید .
به جای به پشت خوابیدن ، به پهلوهای خود بخوابید .
زیرسرخود را چهار اینچ ( حدود ۱۰ سانتیمتر ) بالاتر از تخت قرار دهید .
منابع: http://www.irsleepcenter.com http://forum.iransalamat.com