حبوبات

حبوبات یا بنشن از جمله گیاهان پروتئینی هستند که مقدار زیادی پروتئین، کربوهیدرات و مواد معدنی آهن، کلسیم، پتاسیم، منیزیم و ویتامین‌ها خصوصا ویتامین‌های گروه B دارند. در هرم راهنمای غذایی، حبوبات جزو گروه گوشت محسوب می شوند، چراکه حبوبات از نظر پروتئین غنی بوده، ارزش پروتئین آنها نسبت به گوشت کمتر است و این کمی ارزش به علت فقدان اسیدهای آمینه گوگرددار (میتونین و سیستئین) در این مواد خوراکی است.


حبوبات یا بنشن از جمله گیاهان پروتئینی هستند که مقدار زیادی پروتئین، کربوهیدرات و مواد معدنی آهن، کلسیم، پتاسیم، منیزیم و ویتامین‌ها خصوصا ویتامین‌های گروه B دارند. در هرم راهنمای غذایی، حبوبات جزو گروه گوشت محسوب می شوند، چراکه حبوبات از نظر پروتئین غنی بوده، ارزش پروتئین آنها نسبت به گوشت کمتر است و این کمی ارزش به علت فقدان اسیدهای آمینه گوگرددار (میتونین و سیستئین) در این مواد خوراکی است.

حبوبات در مقایسه با غلات، دارای پروتئینی بین 18 تا 50 درصد است، در حالی که غلات تنها 10 تا 15 درصد پروتئین دارند. پروتئین های حبوبات معمولا از نظر لیزین غنی بوده و بهترین منابع گیاهی برای تکمیل غلات هستند. مقدار اضافه لیزین حبوبات، کمبود لیزین غلات را جبران کرده و مقدار اضافی میتونین غلات، کمبود حبوبات را از نظر این عنصر تامین می کند.

بر این اساس لازم است حبوبات را همراه با غلات مصرف کنید. مصرف حبوبات به دلیل داشتن فیبر زیاد و اشغال حجم زیادی از معده، احساس سیری زودرس ایجاد کرده و به دلیل آن که قند موجود در آن بتدریج آزاد می شود، ما را دیرتر گرسنه می کند.

در مقایسه با حبوبات قند موجود در مواد غذایی نظیر نان های سفید فانتزی، لواش، سیب زمینی، برنج و شکر که به سرعت جذب شده و انرژی موجود در آنها به سرعت آزاد می شود، ما را زودتر گرسنه کرده و منجر به چاقی و افزایش ناگهانی قند خون می شوند.

تحقیقات نشان داده افرادی که 2 بار یا بیشتر در هفته حبوبات خصوصا نخود و لوبیا مصرف کنند، احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ، پروستات، بروز بیماری های قلبی ـ عروقی و دیابت نوع 2 در آنها کمتر می شود. همچنین حبوبات مقاومت بدن را در برابر بیماری ها زیاد کرده و فعالیت روزانه و حافظه را افزایش می دهد. حبوبات به دلیل دارا بودن کلسیم به پوکی استخوان بویژه در دوران یائسگی زنان و دوران رشد کودکان بسیار مفید بوده و به دلیل داشتن منیزیم و پتاسیم در تعدیل فشار خون و رفع بی خوابی های شبانه بسیار توصیه می شود.

آهن موجود در حبوبات به مقدار زیاد از بروز کم خونی جلوگیری کرده و ویتامین های گروه B آن نیز که نسبت به تمام مواد مغذی موجود در آن ارجحیت دارند، در رفع افسردگی و اختلالات عصبی و بلوغ گویچه های قرمز خون موثر است. حبوبات به دلیل مواد فیبری در رفع یبوست، بواسیر و کاهش کلسترول خون نیز بسیار توصیه می شود.

- نقطه ضعف حبوبات

بزرگ ترین نقطه ضعف حبوبات در تغذیه انسان این است که باعث نفخ می شود. حبوبات به دلیل وجود مقدار زیادی قندهای غیرقابل جذب هنگام مصرف می توانند اختلالات گوارشی بویژه نفخ شکم ایجاد کنند. این قندها در روده کوچک هضم نمی شوند زیرا آنزیم مناسب آنها در بدن وجود ندارد. بنابراین آنها هضم نشده وارد روده بزرگ می شوند جایی که باکتری های تخمیرکننده باعث تولید گاز می شوند که بعضا موجب عوارضی مانند اسهال، دل درد و نفخ می شود.
- توصیه

حبوبات خشک در صورتی که زیاد کهنه باشند، به دلیل جمع شدن مواد غیرقابل جذب، هضم آنها بسیار مشکل خواهد بود و مقدار زیادی از مواد مغذی آن کاسته می شود. بنابراین بهتر است حبوبات را در بسته بندی های بهداشتی و تاریخ دار تهیه کنید.