بیماری قلبی در محل کار

بیماری قلبی و سکته مغزی مسئول 17.1 میلیون مرگ در سال و بار فزاینده در کشورهای با درآمد پایین و متوسط ( 82 درصد مرگ ها در این کشورها اتفاق می افتد) هستند.حداقل 80 درصد از این مرگ های زودرس از طریق رژیم غذایی سالم ، فعالیت بدنی منظم و اجتناب از دخانیات قابل پیشگیری هستند.


بیماری قلبی و سکته مغزی مسئول 17.1 میلیون مرگ در سال و بار فزاینده در کشورهای با درآمد پایین و متوسط ( 82 درصد مرگ ها در این کشورها اتفاق می افتد) هستند.حداقل 80 درصد از این مرگ های زودرس از طریق رژیم غذایی سالم ، فعالیت بدنی منظم و اجتناب از دخانیات قابل پیشگیری هستند.

در دهه گذشته ،فدراسیون جهانی قلب با مشارکت 200 عضو (از بیش از 100 کشور دنیا) علیه بیماری قلبی و سکته مغزی مبارزه کرده و با تلاش های گسترده به مردم سراسر دنیا برای رسیدن به زندگی بهتر، طولانی تر برای  قلبی سالم کمک کرده است. این فدراسیون  و اعضای آن هر ساله در روز جهانی قلب (آخرین یکشنبه سپتامبر) پیشرفت حاصله در زمینه سلامت قلب را جشن می گیرند .

در آستانه دهمین سالگرد روز جهانی قلب و بدنبال شعار سال گذشته مبنی بر سلامت قلب در محیط کار و تاکید بر نقش کارفرمایان ،امسال نیز با توجه به نقش کارکنان در سلامتی خود، محیط کار به عنوان بستری برای ترویج تغییرات رفتاری بلند مدت مورد تاکید قرار گرفته است.

-تقریبا نیمی از مرگ های ناشی از بیماری های مزمن شامل بیماری قلبی و سکته مغزی در دوران بهره وری یعنی سنین بین 15 تا 69 سال رخ می دهند.

ایجاد یک  محیط کار سالم باعث افزایش تولید،کاهش میزان غیبت از کار( به میزان20 درصد)،کاهش هزینه های پزشکی برای کارفرما و کارمند،کاهش حوادث و آسیب های حین کار،ارتقاء روحیه  و تعهد به کار،کاهش تغییر شغل و محل کار می شود.

با توجه به اینکه درایران نیز بیماری های قلبی عروقی اولین علت مرگ و میر می باشند، اداره قلب و عروق وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی از تمام افراد از جمله مسئولین،متخصصین بهداشتی ، کارفرماها و کارکنان درخواست می کند با انجام فعالیت های ساده و اجرای برنامه های پیشگیری و کنترل بیماری قلبی و سکته مغزی زندگی بهتر و طولانی تری را برای خود و جامعه فراهم  کنند.

اکثر ما بیش از نیمی از ساعات بیداری خود را در محل کار به سر می بریم. محیط کار یک محل مناسب برای ترویج رفتارهای مرتبط با سلامت قلب است. محیط کار به هر شکلی که باشد ، از شما درخواست می کنیم که مسئول سلامت قلب خود بوده و شعار روز جهانی قلب امسال را  سر لوحه اقدامات  خود قرار دهید:

من درمحیط کارم باید قلب خود را سالم نگه دارم

در سال های اخیر بسیاری از سازمان ها اهمیت سلامت کارمندان را به رسمیت شناخته و متعهد شدند در برنامه کاری خود ارتقاء سلامت کارمندان را در اولویت قرار دهند.کارفرمایان تنها گروهی نیستند که بایستی در رفتارها وسیاست هایشان تغییر ایجاد نمایند بلکه هر فردی می تواند در ارتقاء سلامت خود در محیط کار ایفای نقش نماید.

شما می توانید مسئول سلامت قلب خود بوده ، و دوستان و همکاران خود را ترغیب کنید تا از حامیان سلامت در محیط کارخود باشید. در اینجا ده گام ساده به منظور دستیابی به سلامت قلبتان پیشنهاد می کنیم و از شما می خواهیم در روز جهانی قلب امسال ،یکی از این گام ها را بردارید.

چگونه می توانید سالم تر زندگی کنید ؟

1-     رژیم غذایی سالم داشته باشید:روزانه حداقل 5 وعده میوه و سبزی مصرف کنید و از چربی های اشباع اجتناب کنید. مراقب مصرف غذاهای فراوری شده که حاوی مقدار زیادی نمک هستند ، باشید.

2-     فعالیت بدنی بیشتری داشته باشید:حداقل 30 دقیقه فعالیت بدنی متوسط در روز به پیشگیری از حمله های قلبی و سکته های مغزی کمک  می کند.

3-     به دخانیات نه بگوئید: یک سال بعد از ترک سیگار خطر بیماری های عروق کرونر قلب نصف خواهد شد و با گذشت زمان به وضعیت طبیعی می رسد.

4-     وزن مطلوب داشته باشید: کاهش وزن خصوصا" همراه با کاهش نمک مصرفی منجر به پایین آمدن فشارخون می شود.فشار خون بالا عامل خطر شماره یک سکته مغزی و از عوامل مهم نیمی از بیماری های قلبی و سکته مغزی است .

5-     از وضعیت سلامتی خود مطلع شوید: از کارکنان بهداشتی بخواهید فشارخون ، کلسترول خون ، قند خون ، نسبت دورکمر به دورباسن و نمایه توده بدنی شما را اندازه گیری کرده و وضعیت شاخص های سلامتی شما را اعلام کنند و از پزشک خود بخواهید در برنامه ریزی برای رسیدن به شرایط مطلوب سلامتی به شما کمک کند.

از مصرف نوشیدنی های الکلی و نوشابه های گازدار خودداری کنید: مصرف زیاد این نوشیدنی ها باعث افزایش وزن وبدنبال آن افزایش فشار خون می شود.

چند پیشنهاد برای ارتقاء سلامت  محیط کارتان:

7-  برای داشتن محیط کار عاری از دود دخانیات اقدام کنید:

 بر ممنوعیت مصرف دخانیات تاکید کنید و مطمئن شوید محیط کارتان کاملا" عاری از دود دخانیات است .

 در محتوای برنامه های فرهنگی و آموزشی کارکنان ، برنامه های ترک دخانیات را بگنجانید و در صورت نیاز از برنامه های مرتبط با ممنوعیت مصرف و ترک دخانیات استفاده کنید.

8-   در محل کار خود هم  فعالیت بدنی انجام دهید:

در صورت امکان استفاده از دوچرخه تا محل کار

استفاده از پله ها

انجام حرکات ورزشی و یا پیاده روی در زمان نهار

تشویق بقیه همکاران برای انجام فعالیت بدنی

انجام  حرکات کششی و ورزشی حداقل دو بار در طول روز هرباربه مدت 5 دقیقه

9- غذای سالم بخورید:

از بوفه محل کار خود غذاهای سالم درخواست کنید یا رستورانی در نزدیکی محل کار پیدا کنید که غذاهای سالم ارائه می دهد (مصرف غذاهای پرفیبر ،کم چرب ، کم نمک و پرهیز از غذاهای سریع آماده)

10-  زندگی بدون تنش را ترویج کنید:

فشارهای روحی روانی به عنوان عامل خطر مستقیم بیماری قلبی و سکته مغزی شناخته نشده اند ولی با عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی مثل سیگار کشیدن ،مصرف الکل و تغذیه ناسالم در ارتباط می باشد.

-در صورت امکان برای صرف غذا از فضای آزاد استفاده کنید.

طراحی و برگزاری برنامه های نمادین و اقدامات ابتکاری سلامتی متناسب با محیط کارتان :

- پیاده روی تا محل کار و یا دوچرخه سواری تا محل کار را تبلیغ کنید.

- کارفرما را برای حمایت از برنامه های ترویج ورزش کارکنان قانع کنید.

-اگر محل کارتان آسانسور یا پله برقی دارد ، برنامه استفاده از پله و یا پیاده روی را تشویق کنید.

-کارفرما را برای فراهم نمودن تست های سلامت قلب و خدمات ترک دخانیات برای کارکنان ترغیب کنید.

فعالیت های پیشنهادی اداره قلب و عروق برای گرامیداشت روز جهانی قلب شامل توزیع پمفلت های آموزشی ، برگزاری بحث های عمومی ، پیاده روی های گروهی ، مسابقات ورزشی ، برنامه های تفریحی، آموزشی و ورزشی در قالب تورهای سلامتی ( غربالگری و آموزش  عوامل خطر) است و از کارکنان خواسته می شود به کارفرمای خود در  طراحی و برگزاری برنامه ها برای  دستیابی به سلامت قلب در محیط کار کمک  کنند.سایت وزارت بهداشت