وبا

مقدمه:

بیماری وبا یکی از بیماری‌های عفونی است که همه ساله در بسیاری از کشورها شیوع می یابد.  وبا یک بیماری واگیردار عفونی است که فقط در انسان ایجاد می­شود. این بیماری شامل دو نوع "کلاسیک" و "التور" است که نوع دوم آن قدرت همه گیری بیشتری دارد.

"التور" نام یکی از ایستگاه­های قرنطینه در بندر اسکندریه مصر است که در سال 1906 نخستین بار این نوع وبا در آن شناسایی شد


وبا

مقدمه:

بیماری وبا یکی از بیماری‌های عفونی است که همه ساله در بسیاری از کشورها شیوع می یابد.  وبا یک بیماری واگیردار عفونی است که فقط در انسان ایجاد می­شود. این بیماری شامل دو نوع "کلاسیک" و "التور" است که نوع دوم آن قدرت همه گیری بیشتری دارد.

"التور" نام یکی از ایستگاه­های قرنطینه در بندر اسکندریه مصر است که در سال 1906 نخستین بار این نوع وبا در آن شناسایی شد.

عوامل انتقال وبا:

عامل ایجاد بیماری وبا یک باکتری به نام ویبریوکلرا است که بیشتر در آب­های راکد ساحلی و آب­های شور یافت می شود.

عامل بیماری وبا در آب، محیط های مرطوب، میوه، سبزی، صدف دریایی و گوشت زنده باقی می­ماند بنابراین در سفرهای فصل تابستان هنگام خرید قالب­های یخ از یخ فروشی­ها از سالم بودن آنها باید اطمینان داشت.
بطور کلی چهار فاکتور آب (آب آلوده به مدفوع انسان)، غذا، دستهای آلوده و مدفوع در انتقال بیماری وبا نقش دارند.

محل های پر خطر کشور از نظر ابتلا به وبا:

مناطقی که آب آشامیدنی سالم در دسترس ندارد، مناطقی که فاضلاب، زباله و فضولات حیوانی بصورت غیر بهداشتی دفع می­شوند، در محل­هایی که بهداشت فردی رعایت نمی­شود و در زمان بروز سیل و حوادث طبیعی در اثر از بین رفتن شبکه­های آبرسانی، امکان ابتلا و انتقال به بیماری وبا بیشتر می­شود.
گروه خونی (گروه خونی او بیشتر مبتلا می شود)، سن، اسیدیته معده، عدم رعایت بهداشت فردی و پادتن های موجود در شیر مادر عوامل فردی مستعد کننده و مسافرت، بی سوادی ، فقر و عدم رعایت بهداشت عمومی عوامل اجتماعی مستعد کننده ابتلا به وبا است.

علایم و راه­های تشخیص:

عامل بیماری از راه دهان وارد معده و در روده تکثیر می شود به دنبال آن ترشح سم در روده باعث ترشح آب و املاح فراوان از سلول­های روده به داخل فضای روده می­شود که این وضعیت، اسهال شدید را به دنبال دارد.

در نتیجه، بدن به شدت آب و املاح از دست می­دهد و چنانچه آب و املاح دفع شده جبران نشود، بیمار جان خود را از دست می­دهد.

علایم این بیماری شامل اسهال آبکی شدید با دفعات اجابت مزاج غیر قابل شمارش، نبود دل درد و دل پیچه، گرفتگی عضلات پشت ساق پا، عطش فراوان، استفراغ بدون حالت تهوع، احساس پری و غر غر شکم و فقدان تب است.

در صورت مشاهده این علایم باید به پزشک و یا مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کرد. با استفاده از مایعات (سرم خوراکی او آر اس) و چنانچه فرد قادر به نوشیدن نباشد، از طریق تزریق سرم به صورت اورژانس در مراکز بهداشتی درمانی باید آب و املاح از دست رفته جبران گردد و دوره درمان با استفاده از آنتی بیوتیک­ها تکمیل شود.

شایع­ترین منابع بیماری وبا:

آب آشامیدنی که توسط مدفوع یا دست آلوده به مدفوع آلوده شده باشد، سبزیجات برگ دار که با آب آلوده آبیاری و یا شسته شده باشد، غذاهای آلوده و غذاهای تهیه شده از آبزیانی که از آب های آلوده گرفته شده اند به صورت خام و یا نیمه پخته ، شایعترین منابع شیوع بیماری وبا هستند.

راه­های پیشگیری از وبا:

مهمترین نکته در پیشگیری از وبا سالم سازی آب به روش­های جوشاندن آب، ضد عفونی با محلول یا قرص کلر و استفاده از نور خورشید است.

منظور از آب سالم آبی است که بو، رنگ و آلودگی­های زیان بخش میکروبی نداشته باشد و در آن مواد سمی نباشد و در عین حال مواد معدنی و آلی موجود در آن از حد مجاز تجاوز نکند. برای پیشگیری از وبا همیشه باید میوه های خام و ظروف آشپزی را با آب پاکیزه شست، آب­هایی را که از رودخانه­ها و سدها برداشت می­شود هر چند پاک به نظر می­رسد، باید ضد عفونی شوند.

شستن دست­ها قبل از آماده کردن و خوردن غذا، قبل از غذا دادن به بچه­ها و قبل از دست زدن به آب آشامیدنی و بعد از استفاده از دستشویی و توالت نباید فراموش شود.

جلوگیری از بازی کودکان در استخر آب­های کثیف یا محل تجمع آب­های راکد و نیز محافظت آب و غذای مصرفی از آلودگی و تماس حشرات، از دیگر راه­های پیشگیری از وباست.

توجه به نکات دیگری همچون استفاده از شیر و فرآورده های لبنی پاستوریزه، استفاده از آب سالم در شستشو و طبخ مواد غذایی، توجه به تابلوهای هشدار دهنده و مشخص کننده آب آشامیدنی در پارک­ها، دقت در تهیه بهداشتی سالادهای فصل در ساندویچ­ها و رستوران­ها و کوتاه و تمیز نمودن ناخن­ها در پیشگیری از وبا نقش بسیار موثری دارد.سایت وزات بهداشت