گریپ فروت (نام علمی Citrus paradise Macfardane GRAPEFRUIT): درختچهای است همیشه سبز به ارتفاع 5-3 متر، دارای میوهای درشت به قطر متوسط 15 سانتیمتر، به رنگ زرد روشن یا لیمویی با طعم ترش، کمی تلخ میباشد. این گیاه بومی چین و شرق هند میباشد. اکنون در اغلب دنیا کشت میشود. محل پرورش آن در ایران سواحل دریای خزر و جنوب کشور میباشد. ترکیبات شیمیایی: میوه گریپ فروت دارای گلیکوزید نارژینین و بتاسیتوستریل – دی گلیکوزید، بتا سیتوسترول، ویتامینها B1 و C میباشد. درصد ترکیبات میوه: هر صد گرم میوه شامل ترکیبات زیر میباشد: آب 91 گرم، فیبر 1 گرم، پروتئین 1 گرم، کلسیم 15 میلیگرم، پتاسیم 178 میلیگرم، منیزیوم 10 میلیگرم، فسفر 10 میلیگرم ویتامین C44 میلیگرم، ویتامین B6 1/0 میلیگرم ویتامین A 15 واحد و انرژی 41 کیلو کالری. خواص گریپ فروت:
خواص گریپ فروت: · گریپ فروت موجب تحریک اشتها میشود. · به عنوان یک مکمل غذایی در بیماران مبتلا به کاهش پتاسیم خون مصرف میشود. · مقادیر زیاد پکتین آن به کاهش کلسترول خون کمک مینماید. · پکتین موجود در پوست آن در تصلب شرائین موثر و از وقوع حملههای قلبی جلوگیری مینماید. · ویتامین C موجود در این میوه آنتی اکسیدان میباشد و اثر ضد سرطانی دارد. · لیکوپن موجود در گریپ فروت خاصیت آنتیاکسیدانی دارد و احتمالاً در کاهش بروز سرطان پروستات موثر میباشد. · اسیدفنولیک موجود در گریپ فروت موجب مهار تشکیل نیتروزآمینهای سرطانزا میشود. لیمونوییدها و ترپنهای موجود در این گیاه تولید آنزیمهایی که نقش محافظتی در بروز سرطان دارند را افزایش میدهند. · از گریپ فروت به عنوان یک ماده کمکی برای درمان بیماران مبتلا به دیابت، روماتیسم و جهت افزایش قدرت بدن در برابر بیماریهای عفونی ناشی از سرماخوردگی میتوان استفاده نمود. تداخلات دارویی گریپ فروت: اگرچه گریپ فروت دارای خواص غذایی بسیاری میباشد، اما مصرف همزمان و طولانی مدت آن با برخی از داروها منجر به بروز تداخلات دارو و غذا میگردد. آب گریپ فروت میتواند سرعت متابولیسم برخی از داروها را کاهش دهد در نتیجه منجر به افزایش عوارض جانبی دارو گردد، این تداخلات به خاطر وجود برخی از ترکیبات ویژه در این میوه میباشد، بنابراین لازم است تذکرات لازم در این خصوص به بیمار داده شود. در ذیل به برخی از این تداخلات اشاره میگردد. براساس مطالعات جدید فورانوکومارینهای موجود در آب گریپ فروت عامل برخی از تداخلات خطرناک میباشد و موجب افزایش فراهمی زیستی داروها که ناشی از مهار متابولیسم این داروها توسط آنزیمهای سیتوکروم CYP450 (بخصوص ایزو آنزیمهای CYP3A) موجود در دستگاه گوارش است، میگردد. برای مثال هنگامی که آب گریپ فروت به همراه برخی از داروهای آنتاگونیست کلسیم (مانند نیفدپین، آملودیپین، وراپامیل و نیمودپین) جهت پایین آوردن فشارخون مصرف میشود، موجب افزایش فراهمی زیستی آنها تا سه برابر میگردد در نتیجه میتواند منجر به عوارض ناخواسته دارویی گردد. داروهایی که فراهمی زیستی آنها با مصرف همزمان آب گریپ فروت افزایش مییابد: · داروهای ضد انعقاد خوراکی (کومارینی) از قبیل وارفارین و بیس هیدروکسی کومارین، مصرف مداوم آنها ممکن است احتمال خونریزی را افزایش دهد. · برخی از آنتیهیستامینها از قبیل آستمیزول و ترفنادین، مصرف همزمان با آب گریپ فروت احتمال خطر سمیت قلبی این داروها را افزایش میدهد. · برخی از بنزودیازپینها چون میدازولام و تریازولام که در نتیجه ممکن است عوارض جانبی این داروها افزایش یابد. · برخی از استروژنها از قبیل استرادیول، استرون، اتینیل استرادیول. · برخی از تضعیفکنندههای سیستم ایمنی از قبیل سیکلوسپورین، تاکرولیموس. · سیزاپراید، احتمال افزایش خطر بروز عوارض جانبی آن مانند مسمومیت قلبی کشنده، افزایش مییابد. · برخی از مهارکنندههای آنزیم HMG-COA ردوکتاز از قبیل آتورواستاتین، سیموواستاتین، لووستاتین، که در نتیجه باعث افزایش عوارض جانبی این داروها (مثل رابدومیولیز) میشود. · لینداویر، ساکیوناویر (مهارکنندههای آنزیم پروتئاز). آب گریپ فروت همچنین باعث تاخیر شروع اثر کینیدین میگردد. مصرف در بارداری و شیردهی: با توجه به نبود مستندات علمی، بهتر است با احتیاط مصرف شود. توصیهها: از مصرف همزمان آب گریپ فروت با داروهای ذکر شده بپرهیزید. |